Skip to main content

Het museum


Van jong tot oud kan men genieten van de geweldige kunstenaar Rien Poortvliet, die met zijn aquarellen en olieverf schilderijen een geweldig oeuvre heeft. In het museum kunt u veel verschillende werken van zijn hand komen bewonderen en daarnaast kunt u ook veel leren over de man Rien Poortvliet zelf. Rien Poortvliet heeft nooit schilderles gehad, hij heeft zichzelf leren schilderen, en hoe!

Zijn originele werk is sinds 2009 ondergebracht in het Rien Poortvliet Museum op het eiland Tiengemeten. Het eiland ligt tussen de Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee.

De alledaagse dingen van het platteland worden met een scherp oog voor detail, maar vaak ook met humor weergegeven op de schilderijen en aquarellen die hij maakte voor Te hooi en te gras en Van de hak op de tak. Zijn bewondering voor het werkpaard, dat zo'n grote rol heeft gespeeld in het leven van Rien Poortvliet, kunt u terug zien in de werken die hij voor Het Brieschend Paard maakte. En dan ook zijn weergave van het leven in vroeger tijd uit zijn boek: Langs het tuinpad van mijn vaderen. De kabouters zijn ook te gast in het 'grote mensenmuseum'. De kabouters wonen op de kabouterzolder van het Rien Poortvliet Museum. Langs de wanden van de zolder hangen de originele aquarellen uit de kabouterboeken van Rien Poortvliet.

Op de zolder kunnen kinderen, maar ook volwassenen, naar hartelust spelen, knutselen, lezen, verkleden etc. Er is dus, zoals u wel hebt gemerkt tijdens het lezen, van alles te beleven en te bewonderen in het Rien Poortvliet Museum op Tiengemeten! We hopen u snel te verwelkomen in ons museum en vergeet geen berichtje achter te laten in ons gastenboek en/of op onze Facebookpagina! In het museum is een winkel, waarin diverse boeken en cadeau-artikelen betreffende Rien Poortvliet beschikbaar zijn. Zie verder “Winkel”.

Buiten het Rien Poortvliet museum loopt het “tuinpad”. Op dit ontdekkingspad laten de kabouters u kennis maken met de geschiedenis van Tiengemeten, de gewassen en de spelletjes die ze gewoonlijk buiten spelen. Het kabouteruitstapje gaat via de verschillende landbouwgewassen naar het prachtige Landbouwmuseum, waar de landbouwgeschiedenis met zijn verschillende bewerkingsmethoden van het eiland echt tot leven komt. Zeker ook de moeite waard is de uitgebreide Meccano-expositie, waar u niet alleen naar al die bewegende machines kunt kijken maar ook zelf uw creatie kunt bouwen.

Rien Poortvlietmuseumbuitenkant

Vandehakopdetak

Kabouterzolde