• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

omroeper1

 • Het museum

    Ook in 2018 biedt het Rien Poortvliet museum op het natuureiland Tiengemeten een geweldige expo van het werk van Rien Poortvliet. Van jong tot oud kan men genieten van deze geweldige kunstenaar die met Read More
 • Kabouterzolder

    De zolder is speciaal ingericht rond de diverse kabouterboeken van Rien Poortvliet. Vele werken uit die boeken zijn op de zolder tentoongesteld. Elk jaar zijn er aan aantal nieuwe kabouterwerken te bewonderen. Read More
 • 1

kop2018

Afbeelding1a

 Afbeelding3

Rien Poortvliet de tekenende verteller (1932-1995) heeft veel boeken gemaakt. Deze zijn samengesteld naar aanleiding van de originele olieverfschilderijen en aquarellen. Veel van deze werken zijn aanwezig in het Rien Poortvliet Museum Tiengemeten.

Iedere jaar selecteert het  museum hieruit een nieuwe expositie. Na het succesvolle expositiejaar met Landleven als thema wordt nu de “HUMOR VAN RIEN POORTVLIET” voor het voetlicht gebracht. Via een aantal prachtige originele hondenportretten die in het boek "BRAAF" zijn te bewonderen, belanden we bij grappige situaties en komische prenten van alledaagse dingen uit dit boek. De boeken "Van de hak op de tak" en “Tussen Gaap en Slaap” bevatten eveneens een ruime hoeveelheid humoristische tekeningen waarvan een deel nu tentoongesteld wordt. Ook de vele rake teksten die Rien erbij schreef, werken op de lachspieren en zijn de moeite van het lezen meer dan waard.

 

Afbeelding2

 

Lang voordat zij aan de slag gingen met de kabouters, werkten Rien Poortvliet en Wil Huygen al samen. Dat resulteerde in de jaren zestig onder meer in de boeken "Jagersland"(1964), Alleen voor jagers (1967) en zijn opvolger  "Met een kluitje in het riet" (1968). Ook hier komt Rien's veelzijdige talent tot uiting: naast tekenen en schilderen, boetseren van dieren en houtsnijwerk, was hij ook een prima cartoonist. Oordeel zelf als u de kostelijke afbeeldingen uit dit boek bewonderd hebt.

 

Afbeelding4

 

 

 

In het bijgebouw van het museum is een mooie serie originele werken van Rien Poortvliet te zien, waarvan in de tachtiger jaren KERSTKAARTEN gedrukt zijn. Deze winterse sferen worden nog eens benadrukt door de expositie van de werken die voor het boek “De oproep der kabouters” zijn gemaakt.

 

 

 

 

 

Afbeelding6

 

Kabouters

De kabouters wonen ook op de kabouterzolder van het Rien Poortvliet Museum. Langs de wanden van de zolder hangen de originele aquarellen uit de kabouterboeken. Op de zolder kunnen kinderen, maar ook volwassenen, naar hartelust spelen, knutselen, lezen, verkleden etc.

De verhalen van de kabouters leiden naar het tuinpad buiten het Rien Poortvliet museum. Het vormt de verbinding met het naastgelegen Landbouwmuseum. Langs het pad vertellen de kabouters veel over de omgeving en de oude gewassen. 

ACTVITEITEN

Het Rien Poortvliet museum biedt de mogelijkheid om door speciale gidsen rond geleid te worden. Dit jaar zullen bij voldoende deelname ook workshops schilderen worden georganiseerd. De data zullen op de website worden aangekondigd.

Op Tweede Paasdag en op de eerste zaterdag van de maanden mei t/m september zijn er speciale kinderactiviteiten en natuurlijk zijn daar Kabouter Spruiteprak en zijn vrouwtje bij. Kinderfeestjes en schoolreisjes worden met speciale activiteiten door de familie Spruiteprak tot een groot festijn gemaakt.

Kortom, er is dit jaar voor jong en oud veel moois te zien en te beleven in en rond het Rien Poortvliet Museum op het eiland Tiengemeten.

 

 

Contact

Rien Poortvliet Museum 
Tiengemeten 14
3284 BE Zuid-Beijerland
0186-661747
info@rienpoortvlietmuseum.nl

Arrangementen

Boekingskantoor voor arrangementen:

Tiengemeten 19a 3284 BE Zuid - Beijerland

info@rienpoortvlietmuseum.nl