• 1
 • 2
 • 3
 • 4

omroeper1

 • Musea gesloten

  Het Corona-virus en de landelijk genomen maatregelen hakken behoorlijk in op ons dagelijks leven. Er is echt iets aan de hand als binnen 5 dagen zowel minister-president Rutte als koning Willem-Alexander de Nederlandse bevolking toespreken. We hebben te maken met een serieuze bedreiging van een virus waartegen we ons nog niet door middel van medicamenten of weerstand kunnen weren. Dat betekent dat we zoveel mogelijk elk contact met elkaar moeten vermijden; zeker bij risicogroepen zoals ouderen en kwetsbaren.  Het bestuur heeft daarom op 22 maart helaas het besluit moeten nemen om de musea voor zowel publiek als de vrijwilligers tot nader order gesloten te houden. Dat betekent dat werkzaamheden in de musea worden uitgesteld en via (sociale) media het publiek wordt geïnformeerd over de sluiting.  Let goed op uzelf en uw naasten. Blijf gezond!  Met vriendelijke groeten,  Johan van Driel voorzitter Read More
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Hoofdpunten

Musea gesloten

Het Corona-virus en de landelijk genomen maatregelen hakken behoorlijk in op ons dagelijks leven. Er is echt iets aan de hand als binnen 5 dagen zowel minister-president Rutte als koning Willem-Alexander de Nederlandse bevolking toespreken. We hebben te maken met een serieuze bedreiging van een virus waartegen we ons nog niet door middel van medicamenten of weerstand kunnen weren. Dat betekent dat we zoveel mogelijk elk contact met elkaar moeten vermijden; zeker bij risicogroepen zoals ouderen en kwetsbaren. 

Het bestuur heeft daarom op 22 maart helaas het besluit moeten nemen om de musea voor zowel publiek als de vrijwilligers tot nader order gesloten te houden. Dat betekent dat werkzaamheden in de musea worden uitgesteld en via (sociale) media het publiek wordt geïnformeerd over de sluiting. 

Let goed op uzelf en uw naasten. Blijf gezond! 

Met vriendelijke groeten, 

Johan van Driel

voorzitter

Expositie 2020

Spruitenprak bij pont

Bij de veerhaven op het eiland Tiengemeten zijn twee musea gevestigd: het Rien Poortvliet museum en het Landbouwmuseum Tiengemeten (zie website).

Het RIEN POORTVLIET MUSEUM heeft dit jaar een nieuwe expositie: “DE WERELD VAN RIEN POORTVLIET”. Het is vooral zijn inspiratiebronnen en zijn directe leefomgeving die een centrale rol spelen in deze expositie. Met de afbeeldingen die hij voor zijn vele boeken gemaakt heeft wordt een indruk gegeven van zijn leefwereld. Het gaat dan om zijn inspiratiebronnen, zijn carrière als reclametekenaar, illustrator, humorist, boekschrijver, portrettist en natuurschilder. Ook zijn directe familie, voorvaderen, vrienden en kennissen hebben een plaats gekregen in deze expositie.

En zijn atelier heeft een plek in het museum gekregen. Kortom de moeite zeker waard om een kijkje te nemen.

Natuurlijk wonen de kabouters nog steeds op de kabouterzolder van het Rien Poortvliet museum. Er zijn naast de originele werken uit het “leven en werken van de kabouter” ook het kabouterspeelhuis, kabouter boot, voorlees-en knutseltafelactiviteiten die de aandacht vragen.

Ram

 

 

Op Tweede Paasdag en op 4 juli zijn er speciale kinderactiviteiten in samenwerking met het Landbouwmuseum.

 

 

 

Kortom: voor jong en oud veel moois te zien en te beleven!

Kabouterzolder

Kabouterzolde

De zolder is speciaal ingericht rond de diverse kabouterboeken van Rien Poortvliet. Vele werken uit die boeken zijn op de zolder tentoongesteld. Dit jaar wordt in het kader van de wereld van Rien Poortvliet de leefwereld van de kabouters expliciet belicht. Daarnaast zijn meerdere hoeken zo ingericht, dat de kinderen er actief aan het werk kunnen rond en met kabouters:

 • Kabouterspeelhuis
 • Kabouterboot
 • Kaboutervoorleeshoek
 • Leestafel met alle kabouterboeken
 • David de kabouter dvd-hoek
 • Speel- en verkleedhoek
 • Knutseltafel
 • Meccano

 

Door deze inrichting kunnen we groepen kinderen op de zolder ontvangen en actief kennis laten nemen met de kabouterwereld van Rien Poortvliet, die hij zo levensecht geschilderd heeft. De kabouterwereld is bijzonder geschikt voor schoolgroepen, jeugdgroepen, verjaardagsfeestjes enz.

Overweegt u een groepsbezoek? Wij zullen u graag adviseren. Wij stellen het op prijs dat een groepsbezoek van te voren tijdig wordt aangekondigd, zodat ook wij onze medewerkers kunnen inzetten.
Ook voor volwassenen is een bezoek op de zolder de moeite waard: genieten van de fantasie van Rien Poortvliet en het spel van de kinderen!

KabouterSpruiteprakenzijnvrouw

 

Al eens aan een Kabouterfeestje gedacht?

 • Een verjaardagsfeestje met de jarige in het middelpunt!

Familie Spruiteprak is thuis om de kabouters op feestelijke wijze te ontvangen en de feestvierders worden op de zolder vermaakt met spelletjes, voorleesorogramma's en kabouter-/seizoensgebonden knutsels.

 • Maar ook de ouderen die bijv. met het gezin erop uit trekken naar Tiengemeten vinden het vast leuk om de (klein)kinderen te trakteren op een uurtje pret op de kabouterzolder. Ook hierbij zal de familie Spruiteprak de kinderen ontvangen.
 • Ook schoolreisjes, clubs, verenigingen en families zijn natuurlijk van harte welkom!

Voor ruim 1 uur pret onder begeleiding op de kabouterzolder wordt een bijdrage van € 20,-- (maximaal 10 kinderen) + entree gevraagd.

Er zijn tal van combinatiemogelijkheden met het Landbouwmuseum, Speelnatuur en Natuurmonumenten beschikbaar.

Inlichtingen en reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


.

 

Arrangementen 2020

Arrangementen

Het eiland Tiengemeten is een ontzettend leuke dagtochtbestemming en beide musea hebben u veel te bieden. Met de pont gaat u over uit Nieuwendijk en bij aankomst op Tiengemeten zal de geweldige stilte u aangenaam verrassen. Geen herrie en gejakker: rust en dan die twee geweldige musea, écht parels op Tiengemeten.

Deze arrangementen zijn geldig gedurende het seizoen, van 1 april tot 1 november. Bij boekingen via arrangementen zijn de gidsen in beide musea gratis.

Prijzen zijn per persoon en gelden voor groepen van min. 15 personen.

Het museum is op maandag gesloten.

Bel het boekingskantoor voor onze arrangementen in 2020:

06 3060 4550

 

Contact

Rien Poortvliet Museum 
Tiengemeten 14
3284 BE Zuid-Beijerland
info@rienpoortvlietmuseum.nl

Privacy statement

Arrangementen

Boekingskantoor voor arrangementen:

Tiengemeten 19a 3284 BE Zuid - Beijerland

Het kantoor is tijdens de winterstop gesloten

tot 1 april 2020

info@rienpoortvlietmuseum.nl