De musea Tiengemeten gaan dinsdag 2 juni weer open. Daar zijn wij heel blij mee!Wij houden daarbij rekening met landelijke eisen en voorwaarden ten aanzien van Corona. Ter bescherming van u en de vrijwilligers betekent dit een maximering van het aantal bezoekers en verblijfstijd per museum, een eenvoudige registratie bij de ingang en 1,5 meter afstand houden.Openingstijden van de musea hangen af van de beschikbaarheid van vrijwilligers. Toegangsbewijzen voor de musea Tiengemeten kunt u alleen op het eiland bij de ingang van de musea kopen.Een pontkaartje is alleen verkrijgbaar via de website van Vereniging Natuurmonumenten waarbij u zich ook dient aan te melden voor de overtocht. Het aantal passagiers per overtocht is namelijk gemaximeerd. De musea zijn geopend van 10.30 tot 16.30 uur. Het Rien Poortvlietmuseum beschikt niet over toiletruimte. Het naastgelegen bezoekerscentrum van Natuurmonumenten heeft deze voorziening wel, maar is alleen in de weekenden geopend.Tot ziens bij het Rien Poortvlietmuseum en het Landbouwmuseum! Read More

henk

Ark van Noach (of ‘Ere Wie ere toekomt’)

In dit boek laat Poortvliet zien dat hij niet alleen zeer bedreven was in het tekenen van dieren als vossen, herten en wilde zwijnen, maar dat hij ook een meester was in het portretteren van exotische dieren. In deze expositie wordt de nadruk dan ook gelegd op de exotische dieren, die ook een plekje vonden op de Ark van Noach. De Ark zelf komt uiteraard ook aan bod. Tevens zal in het museum ook het schetsboek van Rien voor dit boek te bewonderen zijn!

aanlopenp

Aanloop

Net als afgelopen seizoen zullen ook in de expositie van dit jaar weer werken uit het boek ‘Aanloop’ getoond worden. In dit boek zien we Rien zitten op zijn hoogzit (waarvan een echt exemplaar te bewonderen is in ons museum) terwijl het wild voorbijkomt. Hij schetst de historie van Nederland door dieren te tekenen die nu nog voorkomen of terug van weggeweest zijn, zoals de wolf en de ree, maar hij gaat ook verder terug in de tijd, tot de beren, lynxen en mammoeten aan toe. Van alles komt voorbij in dit historierijke boek! Het boek is helaas niet meer nieuw verkrijgbaar, wel zijn er soms tweedehands exemplaren beschikbaar.

Jachttekeningen
Het boek Jachttekeningen laat de liefde van Poortvliet voor de natuur en de dieren, maar zeker ook voor de jacht, zien. Er staan tekeningen in zowel zwart-wit als in kleur in het boek. Zij tonen de dieren, maar ook landschappen en de manier waarop gejaagd werd. Woorden ontbreken in dit boek, maar dit kan nauwelijks ‘ontbreken’ genoemd worden, want de prachtige tekeningen spreken voor zichzelf!

hhhenkWilde vogels
Net als in de vorige expositie is er ook dit jaar weer gekozen om een thema te belichten, in plaats van een boek. Waar vorig jaar de dam- en edelherten centraal stonden, is dit seizoen gekozen voor wilde vogels, omdat Poortvliet deze ook veelvuldig heeft getekend en geschilderd en hij dat op een prachtige wijze heeft gedaan. Allerlei wilde vogels komen aan bod, van eenden tot ganzen tot uilen: er is voor iedere vogelliefhebber wat wils!