• 1
  • 2
  • 3
  • 4

omroeper1

  • Extra openingstijden in november

    Normaliter is het museum in de winterperiode gesloten. Echter: besloten is om het Rien Poortvlietmuseum tot eind november op de zaterdag en de zondag open te stellen van 11:30 tot 15:30. Voor wat de corona beperkingen betreft volgen we de maatregelen van de rijksoverheid.  Read More
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

henk

 

 

Ark van Noach (of ‘Ere Wie ere toekomt’)

In dit boek laat Poortvliet zien dat hij niet alleen zeer bedreven was in het tekenen van dieren als vossen, herten en wilde zwijnen, maar dat hij ook een meester was in het portretteren van exotische dieren. In deze expositie wordt de nadruk dan ook gelegd op de exotische dieren, die ook een plekje vonden op de Ark van Noach. De Ark zelf komt uiteraard ook aan bod. Tevens zal in het museum ook het schetsboek van Rien voor dit boek te bewonderen zijn!

aanlopenp

 

 

 

 

Aanloop

Net als afgelopen seizoen zullen ook in de expositie van dit jaar weer werken uit het boek ‘Aanloop’ getoond worden. In dit boek zien we Rien zitten op zijn hoogzit (waarvan een echt exemplaar te bewonderen is in ons museum) terwijl het wild voorbijkomt. Hij schetst de historie van Nederland door dieren te tekenen die nu nog voorkomen of terug van weggeweest zijn, zoals de wolf en de ree, maar hij gaat ook verder terug in de tijd, tot de beren, lynxen en mammoeten aan toe. Van alles komt voorbij in dit historierijke boek! Het boek is helaas niet meer nieuw verkrijgbaar, wel zijn er soms tweedehands exemplaren beschikbaar.

Jachttekeningen
Het boek Jachttekeningen laat de liefde van Poortvliet voor de natuur en de dieren, maar zeker ook voor de jacht, zien. Er staan tekeningen in zowel zwart-wit als in kleur in het boek. Zij tonen de dieren, maar ook landschappen en de manier waarop gejaagd werd. Woorden ontbreken in dit boek, maar dit kan nauwelijks ‘ontbreken’ genoemd worden, want de prachtige tekeningen spreken voor zichzelf!

hhhenkWilde vogels
Net als in de vorige expositie is er ook dit jaar weer gekozen om een thema te belichten, in plaats van een boek. Waar vorig jaar de dam- en edelherten centraal stonden, is dit seizoen gekozen voor wilde vogels, omdat Poortvliet deze ook veelvuldig heeft getekend en geschilderd en hij dat op een prachtige wijze heeft gedaan. Allerlei wilde vogels komen aan bod, van eenden tot ganzen tot uilen: er is voor iedere vogelliefhebber wat wils!

Contact

Rien Poortvliet Museum 
Tiengemeten 14
3284 BE Zuid-Beijerland
info@rienpoortvlietmuseum.nl

Privacy statement

Arrangementen

Boekingskantoor voor arrangementen:

Tiengemeten 19a 3284 BE Zuid - Beijerland

Het kantoor is tijdens de winterstop gesloten

(1 nov. 2021 - 1 april 2022)

info@rienpoortvlietmuseum.nl