• Met de streekbus naar de musea

DE MUSEUM TOUR IS TERUG! Na het grote succes eind juni is de Museum Tour terug en nog uitgebreider dan de vorige editie. Deze editie wordt georganiseerd door de deelnemende musea insamenwerking met Hoeksche Waard Actief. Op zaterdag 2 oktober 2021 brengt het Streekbusmuseum u wederom kosteloos tussen 9.00 uur en 17.00 uur met twee bussen langs alle deelnemende musea. Musea: Ook dit keer doen Museum Hoeksche Waard, Museum Land van Strijen, Landbouwmuseum Tiengemeten en het Rien Poortvliet Museum weer mee. Maar ook Fort Buitensluis in Numansdorp opent deze dag haar deuren, speciaal voor de Museum Tour. In de musea kunt u onder leiding van een gids een rondleiding krijgen. Wilt u liever zelf het museum ontdekken kan dit natuurlijk ook. Het vervoer betaalt de gemeente. U moet zelf een kaartje kopen voor het museum en de pont naar Tiengemeten. Fort Buitensluis rekent geen entree.  Streekbus: Voor de bus betaalt u helemaal niets! Van de streekbuslijn kunt u op kosteloos Read More

henk

Ark van Noach (of ‘Ere Wie ere toekomt’)

In dit boek laat Poortvliet zien dat hij niet alleen zeer bedreven was in het tekenen van dieren als vossen, herten en wilde zwijnen, maar dat hij ook een meester was in het portretteren van exotische dieren. In deze expositie wordt de nadruk dan ook gelegd op de exotische dieren, die ook een plekje vonden op de Ark van Noach. De Ark zelf komt uiteraard ook aan bod. Tevens zal in het museum ook het schetsboek van Rien voor dit boek te bewonderen zijn!

aanlopenp

Aanloop

Net als afgelopen seizoen zullen ook in de expositie van dit jaar weer werken uit het boek ‘Aanloop’ getoond worden. In dit boek zien we Rien zitten op zijn hoogzit (waarvan een echt exemplaar te bewonderen is in ons museum) terwijl het wild voorbijkomt. Hij schetst de historie van Nederland door dieren te tekenen die nu nog voorkomen of terug van weggeweest zijn, zoals de wolf en de ree, maar hij gaat ook verder terug in de tijd, tot de beren, lynxen en mammoeten aan toe. Van alles komt voorbij in dit historierijke boek! Het boek is helaas niet meer nieuw verkrijgbaar, wel zijn er soms tweedehands exemplaren beschikbaar.

Jachttekeningen
Het boek Jachttekeningen laat de liefde van Poortvliet voor de natuur en de dieren, maar zeker ook voor de jacht, zien. Er staan tekeningen in zowel zwart-wit als in kleur in het boek. Zij tonen de dieren, maar ook landschappen en de manier waarop gejaagd werd. Woorden ontbreken in dit boek, maar dit kan nauwelijks ‘ontbreken’ genoemd worden, want de prachtige tekeningen spreken voor zichzelf!

hhhenkWilde vogels
Net als in de vorige expositie is er ook dit jaar weer gekozen om een thema te belichten, in plaats van een boek. Waar vorig jaar de dam- en edelherten centraal stonden, is dit seizoen gekozen voor wilde vogels, omdat Poortvliet deze ook veelvuldig heeft getekend en geschilderd en hij dat op een prachtige wijze heeft gedaan. Allerlei wilde vogels komen aan bod, van eenden tot ganzen tot uilen: er is voor iedere vogelliefhebber wat wils!

(1 nov. 2021 - 1 april 2022)