• 1
  • 2
  • 3
  • 4

kabouter roept

  • Arrangementen 2018

    Het eiland Tiengemeten is een ontzettend leuke dagtochtbestemming en beide musea hebben u veel te bieden. Met de pont gaat u over uit Nieuwendijk en bij aankomst op Tiengemeten zal de geweldige stilte u aangenaam Read More
  • Kabouterzolder

        De zolder is speciaal ingericht rond de diverse kabouterboeken van Rien Poortvliet. Vele werken uit die boeken zijn op de zolder tentoongesteld.Daarnaast zijn meerdere hoeken zo ingericht, dat de kinderen er actief aan Read More
  • 1

Het leven van Rien Poortvliet, de tekenende verteller!


rienpWie was Rien Poortvliet? Rien Poortvliet was een ´tekenende verteller´. Een man die geheel op eigen wijze en volledig autodidact decennia lang, zeer veel succes heeft gehad met zijn manier van schilderen en aquarelleren. Poortvliet kon als geen ander gewoon de natuur in stappen, lekker wandelen en daar dan situaties zien die hij dan later, wellicht naar aanleiding van een simpele schets, tot een hecht en creatief hoogstaand werk maakte. Ook kon hij zich meer dan wie dan ook verplaatsen in situaties die zich vroeger moeten hebben voor gedaan. Want als je naar enkele van zijn boeken kijkt, zoals ´Op het tuinpad van mijn vaderen…´ en ´Hij was een van ons …´ dan is hij daar natuurlijk niet bij geweest en heeft dat niet meegemaakt, maar geeft de aandachtige lezer én aandachtige kijker wel een blik in die tijd van weleer. Dat moet een gave zijn, dat kan je je niet aanleren.

Ook neemt Poortvliet die mensen die interesse hebben, mee naar tijden zoals deze nog maar net achter ons liggen. Hij trok veel door het land en schilderde dan situaties die als een herinnering op een ieders netvlies komen. Zoals het gedrag van mensen, net voor en net na de oorlog en dat met name in de christelijke gebieden, zijn bakermat. En die soms toch anders omgingen met de medemens. Bij voorbeeld het neerleggen van stro voor een huis waar een overledene lag, of het gedrag in een kerk, het luisteren naar een preek, etc. Misschien kunnen we er van leren !

Kennis van zaken hebben en als een ´tekenende verteller´ door de wereld reizen dat was één van zijn sterke punten, hij liet je eigenlijk situaties zien die je was vergeten en die nu weer boven komen drijven. Maar hij was ook een meester in het tonen van de mimiek van een man of vrouw en de oogopslag daarvan. Tenslotte zijn ´ogen´ heel belangrijk in een schilderij of aquarel.

Een speciale plaats moet natuurlijk zijn liefde voor de natuur hebben, ofschoon sommige mensen daar een geheel andere kijk op hebben, was Poortvliet een meester in het tonen van het leven dat er heerste in een bos, op een weiland, in het agrarische land en natuurlijk tijdens de jacht. En dan waren er natuurlijk de Kabouters, een onderwerp dat vele kanten kent en daardoor ook vele manieren van uitleggen en beleven herbergt. Maar één ding staat vast : de Kabouters van Poortvliet hebben wel heel veel meegemaakt en zijn een uitdaging voor mensen die de gedachte achter deze mannetjes en vrouwtjes willen uitdragen en continueren bij een volgende generatie, wat zij hebben wel heel veel meegemaakt en geven veel stof tot vertellen en voorlezen uit deze boeken van Poortvliet. Het Rien Poortvlietmuseum heeft er een speciale Kabouter Wonder Wereld mee ingericht.

Ook het schilderen en uitbeelden van oude situaties in straten, woongebieden en sloten was één van zijn sterke punten, zoals Keesje Bok in Ouddorp, of het ´Blauwe huis´ in dat zelfde dorp. Maar ook de rituelen die in bepaalde dorpen heersten en de kleding daaromtrent niet te vergeten. Maar ja, als je zoveel getekend en geschilderd hebt, dan schiet elke uitleg te kort en daar hebben we een museum voor op het natuureiland Tiengemeten en niet te vergeten natuurlijk zijn boeken.

Rien Poortvliet´s volledige oeuvre ! Poortvliet heeft ongeveer een 25 tal boeken geschreven en gemaakt, die in zeer vele talen zijn verschenen. Eigenlijk te veel om op te noemen, dus dat doen we dan ook maar niet. Maar het moet toch een goede beleving zijn, dat als je – als tekenaar, of als eega of als kind van – de wetenschap hebt dat er bijvoorbeeld heel veel kinderen en volwassenen in China, Frankrijk, Amerika om wat te noemen, hebben genoten van deze boeken, en dat dat een geweldig erfgoed is. Gelukkig is alles bewaard gebleven en men kan nog dagelijks genieten van zijn werk.

Rien Poortvliet´s loopbaan en sprong in het ´diepe´ ! Poortvliet startte na zijn militaire dienstplicht bij het reclamebureau van Unilever en heeft daar visueel een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van deze multinational door het ontwerpen en verder uitwerken van diverse verpakkingen van bekende, nu nog hedendaags bekende producten. Na enkele jaren werkzaam geweest te zijn bij dat reclamebureau, stapte hij over naar het ´voor zich zelf werken´ en heeft vooral in die beginperiode veel geïllustreerd voor bekende nederlandse schrijvers zoals Wil Huygen, Jaap ter Haar, Leonard Roggeveen en natuurlijk Godfried Bomans. Rond 1972 begon hij met het samenstellen van zijn eigen boeken, de eerste luidde ´Jachttekeningen´ en er volgden nog heel veel boeken.

Rien Poortvliet´s roots en het leven als een bekend persoon Poortvliet werd geboren op 7 augustus 1932 als oudste zoon van een stucadoor in Schiedam en na de middelbare school werd het voor hem dus hard werken in de reclamewereld, mede omdat hij toch wel snel veel tekenaanleg etaleerde en andere mensen toen heeft overtuigd van die gave. Ook het geloof loopt als een rode draad door zijn leven en heeft er voor gezorgd dat hij dat in volle overtuiging kon uitdragen in zijn boeken. Maar al na gelang zijn succes werd Poortvliet steeds populairder, zo was hij een graag geziene gast op televisie o.m. bij Willem Duys en was tevens panellid van spelprogramma´s op televisie. Ook was hij bekend met de Koninklijke familie en heeft veel tijd door gemaakt met de jacht in aanwezigheid van prins Bernhard.

Rien Poortvliet is echter op zeer jonge leeftijd overleden, 15 september 1995 te Soest. Slechts 63 jaar oud.

Contact

Rien Poortvliet Museum Korendijk
Tiengemeten 14
3284 BE Zuid-Beijerland
0186-661747
info@rienpoortvlietmuseum.nl

Arrangementen

Boekingskantoor voor arrangementen:

Tiengemeten 19a 3284 BE Zuid - Beijerland

+31612471891

landbouwmuseum.boekingskantoor@gmail.com