edelhert

Wandeling door het museum

Als u het museum binnenkomt, treft u in de hal enkele vitrines aan met een aantal privé-eigendommen van Rien Poortvliet en zijn familie. Daarnaast is er een winkeltje met allerhande attributen, boeken en kalenders.

Halverweg kunt u naar links en dan bevindt u zich gelijk in de familiekamer, waar u enkele olieverfschilderijen en aquarellen aantreft. De goede band van Poortvliet met het koningshuis wordt duidelijk gemaakt en daarnaast staan het privéleven en de familie van Poortvliet centraal in deze kamer.

Als u vervolgens naar rechts gaat, komt u in de eerste kamer met werk uit de Ark van Noach of Ere Wie ere toekomt. Van iedere diersoort ging er een paartje mee in de ark en Poortvliet heeft deze dieren en het verhaal van de ark op prachtige wijze in beeld gebracht. In de expositie van dit boek staan de exotische dieren centraal. U treft prachtige olieverfschilderijen, aquarellen én panelen aan met daarop allerlei verschillende diersoorten. Rien Poortvliet toont hiermee aan dat hij ook talent had om andere dieren te schilderen en te tekenen dan de bekende herten, vossen en zwijnen. In de vitrinekast in de tweede kamer kunt u het originele schetsboek dat Rien voor dit boek gebruikte bewonderen en tevens hangen er losse teksten en schetsen die gemaakt zijn voor het boek. Op ons informatiebord aan de muur kunt u meer lezen over het verhaal van de Ark van Noach.

Vervolgens komt u in de kamer met schilderijen uit het boek Aanloop, waar u op het bord aan de muur weer meer over kunt lezen. Rien Poortvliet toont zijn liefde voor de natuur door, gezeten op zijn hoogzit – waar u in het midden van de ruimte een prachtig voorbeeld van ziet – allerlei dieren die voorbij komen, zowel in het echt als in zijn gedachten, te tekenen en te schilderen. Allerlei dieren komen voorbij, van herten tot wilde varkens tot dieren van weleer zoals de lynx, de beer, de neushoorn en de mammoet. De veelzijdigheid van Poortvliet wordt hier ook goed duidelijk.

In het Rien Poortvliet Museum bevindt zich ook een videoruimte waar u kunt genieten van verschillende dvd's over het werk en leven van Rien Poortvliet. Aan de muren van deze kamer – en ook aan de wand van de ruimte bij de lift en in de hal achter de balie – bevinden zich olieverfschilderijen, aquarellen en panelen met als thema wilde vogels. Poortvliet heeft vele prachtige schilderijen gemaakt van diverse vogelsoorten. Op de informatieborden kunt u meer over onze gevleugelde vrienden lezen.

Hierna loopt u via de balie naar het rechtergedeelte van het museum, waar u als eerste terecht komt in twee kamers met werk uit het boek Jachttekeningen. Dit was het eerste boek met verzameld werk van Rien Poortvliet. Het boek bevat geen tekst, maar dat is ook niet nodig. De werken spreken voor zichzelf! De liefde voor de natuur en voor de jacht wordt op deze schilderijen met elkaar verbonden.

Jopiehuisman
In de laatste ruimte treft u zoals inmiddels gebruikelijk onze jaarlijkse wisselexpositie aan. Dit seizoen mogen wij prachtige werken tentoonstellen van de autodidactische kunstenaar Jopie Huisman uit Friesland. Hierover kunt u meer informatie lezen elders op de website!

KabouterzoldeAls u vervolgens de lift of de trap neemt komt u in een hele andere wereld! U komt dan namelijk terecht op de Kabouterzolder. Rien Poortvliet neemt u hier mee in de wereld van de kabouters op deze smaakvol ingerichte zolder. Deze zolder biedt u de gelegenheid om te genieten van aquarellen die Poortvliet van de kabouters heeft gemaakt, maar ook om te genieten en te spelen met uw (klein)kinderen of leerlingen uit het basisonderwijs. Er is een speciale voorleeshoek, een echt voelbos, kabouterdvd's en een knutselhoek. Ook kunnen de kinderen spelen in een echt kabouterhuis! Vertoeven op de Kabouterzolder betekent veel plezier voor jong en oud!

Wij hopen dat u heel erg heeft genoten van de expositie. Laat ook zeker een berichtje achter in ons gastenboek! Onze expositie wisselt ieder seizoen en we hopen u dan ook nogmaals te mogen verwelkomen in ons museum. Geniet van uw dag op het prachtige natuureiland Tiengemeten en graag tot ziens!

Er is dus, zoals u wel hebt gemerkt tijdens het lezen, van alles te beleven en te bewonderen in het Rien Poortvlietmuseum op Tiengemeten! We hopen u snel te verwelkomen in ons museum en als u uitgekeken bent, neem dan zeker ook een kijkje in het prachtige Landbouwmuseum, waar de geschiedenis echt tot leven komt. Zeker met de nieuwe Meccano-tentoonstelling, waar u niet alleen naar kunt kijken maar zelf ook kunt bouwen!